Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Punschsockerkaka med äppelkompott

Punschsockerkaka med äppelkompott är en försvenskad variant på tiramisu, med punsch i stället för marsalavin. Köp färdig ­sockerkaka om du har ont om tid.

Punschsockerkaka med äppelkompottPunschsockerkaka med äppelkompottPunschsockerkaka med äppelkompott
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 gsockerkaka
  • 0,5 dlkaffe- starkt
  • 0,5 dlpunsch
  • 2 dlvispgrädde
  • 150 gfärskost- naturell
  • 2 krmkanel- mald
  • 2 krmkardemumma- mald
  • 2 mskflorsocker

Kompott

  • 2äpplen- gröna
  • 2 msksmör
  • 3 mskrårössocker
  • 1 krmkardemumma- mald
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5citron- rivet skal
  • 2 kvistarcitronmeliss

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Lägg sockerkaka i en form, ca 6 x 20 cm. Blanda kaffe med punsch och skeda blandningen över sockerkakan.

  2. Vispa grädden lätt och tillsätt färskosten. Vispa krämen slät.

  3. Blanda kanel, kardemumma och florsocker och sikta ner i krämen. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa över sockerkakan.

  4. Äppelkompott: Skala äpplet och tärna det i bitar, ca 1 x 1 cm. Fräs äppelbitarna i smör. Tillsätt socker, kardemumma, citronsaft och skal. Låt sjuda 2–3 min, tills kompotten har lite simmig konsistens. Låt den kallna.

  5. Finhacka citronmelissen och rör ner den i kompotten före servering. Sikta kanel över tiramisun och servera med äppelkompott. Garnera med citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?

Fler lyxiga desserter: