Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pumpapaj med pekannötter

Recept på pumpapaj med pekannötter. Pajen är mjuk och fyllig och smakar fruktig pepparkaka.

Pumpapaj med pekannötterPumpapaj med pekannötterPumpapaj med pekannötter
Klicka här eller på bilden för recept. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2,5 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 5 dlpumpakött- (ca 700 g)
  • 2 dlfarinsocker
  • 0,5 dlströsocker
  • 25 gsmör- smält
  • 1 mskingefära- färsk, riven
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 krmkryddnejlika- mald
  • 1 krmmuskot- riven
  • 2 krmsalt
  • 0,5 dlsirap- mörk
  • 3 mskvetemjöl
  • 2ägg
  • 2 dlmjölk

Garnering

  • 150 gpekannötter
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvatten
  • 1 msksmör

Tillbehör

  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Mixa smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och mixa till en slät pajdeg. Tryck ut i bottnen och upp på kanterna av en pajform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Låt vila i kylen 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skär pumpaköttet i bitar. Lägg det i en matberedare och blanda med farin, socker, smält smör, ingefära, kanel, krydd­nejlika, muskot, salt och sirap. Mixa till en slät smet. Tillsätt mjöl, ägg och mjölk och mixa ca 5 sekunder.

  3. Pricka pajbottnen med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Ställ formen på en plåt med bakplåtspapper. Fyll pajskalet med pumpafyllningen. Grädda mitt i ugnen 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175° och grädda ytterligare ca 1 timme. Låt svalna.

  4. Garnering: Rosta pekannötterna i torr stekpanna på låg värme ca 5 min. Strö ut dem på pajen. Smält sockret i en stekpanna på medelvärme. Rör inte om utan skaka pannan så sockret blandas och blir ljusbrunt och smält. Tillsätt  vatten och smör och låt det smälta, skaka om pannan och ringla snabbt sockret över nötterna. Servera med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?