Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pumpagnocchi med salvia & äpple

Så här års känns det helt rätt att blanda pumpa i potatisgnocchi. Väldigt gott blir det dessutom!

Pumpagnocchi med salvia & äpple
Pumpagnocchi med salvia & äpple
Pumpagnocchi med salvia & äpple
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 gpumpa
  • 600700 gpotatis- av mjölig sort
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 4 dlvetemjöl- cirka

Salviasmör

  • 100 gsmör
  • 1äpple- fintärnat
  • 30salviablad- cirka färska

Till servering

  • smör- med salvia
  • svartpeppar- nymald
  • pecorino- eller parmesanost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i bitar. Skala potatisen och skär i bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Rosta i mitten av ugnen tills allt är mjuk i cirka 20 minuter.

  2. Pressa den varma potatisen och pumpan genom en potatispress direkt i en bunke eller på mjölat bord. Krydda med salt och arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen blir slät och fast. Exakt hur mycket mjöl som behövs beror på potatisen. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i några timmar.

  3. Rulla ut degen på mjölat bord till fingertjocka längder. Skär längderna i 2 centimeter breda bitar. Tryck varje bit mot en gaffel. Lägg den färdiga gnocchin på lätt mjölat bord.

  4. Koka upp saltat vatten i en traktörpanna. Låt sedan gnocchin sjuda på svag värme i cirka 4 minuter. Koka den i omgångar. Rör försiktigt då och då så att klimparna inte fastnar i varandra. De är färdiga så snart de flyter upp till ytan.

  5. Lyft upp gnocchin med hålslev och låt dem rinna av väl.

  6. Salviasmör: Smält smör och blanda i äppeltärningar och salviablad. Låt fräsa ihop någon minut tills salvian är frasig.

  7. Servera gnocchin med salvia­ smöret och dra över några varv med pepparkvarnen. Toppa med nyriven pecorino eller parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök