Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pumpacheesecake med grädde och pumpafröbrittle

Den här fina cheesecaken passar fint med en kopp kaffe eller te.

Pumpacheesecake med grädde och pumpafröbrittle
Pumpacheesecake med grädde och pumpafröbrittle
Pumpacheesecake med grädde och pumpafröbrittle
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 300 gpumpa
  • 300 gdigestivekex
  • 75 gsmör- smält
  • 1 burkphiladelphia- 200 g
  • 2 burkarricotta- à 250 g
  • 1,5 dlsocker
  • 3 mskgrädde
  • 3ägg
  • 2 mskmannagryn

Till garnering

  • 2 dlvispgrädde
  • 1 satsbrittle- se separat recept

Pumpafröbrittle - till garnering av 1 kaka

  • 1 mskrapsolja
  • 1,5 dlsocker
  • 0,5 dlpumpafrön- saltade rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och skär pumpan i klyftor. Lägg pumpan med köttsidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta pumpan i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Låt svalna och gröp ur allt pumpakött, kasta skalen. Mixa pumpan till slät puré och låt kallna.

  2. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

  3. Finfördela kexen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Lägg och tryck ut blandningen över botten i en rund kakform, cirka 22 cm i diameter. Ställ i frysen cirka 10 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.

  4. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Vispa ihop philadelphiaost, ricotta, pumpapuré och socker i en bunke, med elvisp. Blanda i grädden och vispa ihop. Rör i ett ägg i taget. Blanda i mannagryn. Häll blandningen i kakformen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter eller tills fyllningen har stelnat och fått fin färg. Låt kallna.

  5. Vispa och bred grädden på cheesecaken. Garnera med brittle.

  6. Pumpafröbrittle: Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla papperet med rapsoljan.

  7. Häll sockret i en het liten släpplättpanna eller järnpanna med höga kanter (ca 20 cm i diameter) och låt stå på medelstark värme tills sockret börjar smälta. Låt sedan sockret smälta under oavbruten omrörning med en sked, öka värmen när sockret börjar kristalliseras, så att det smälter till ljusbrun karamell. Blanda snabbt i pumpafrön och häll genast massan på papperet och bred ut den. Låt kalna och stelna.

  8. Bryt i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: ät brittle som godis eller använd till garnering av kakor.

Recept från Mitt kök