Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pumpabröd med surdeg

Surdegsbröd med pumpa, en höstfavorit på buffén.

Pumpabröd med surdeg
Pumpabröd med surdeg
Pumpabröd med surdeg
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 300 gpumpa- till exempel butternut squash
  • 1 burkvetesurdeg- 150 g
  • 25 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 2 tskhavssalt
  • 2 mskbrödsirap
  • 25 gsmör- rumsvarmt
  • 4 dlgrovt rågmjöl
  • 15 dlvetemjöl- cirka med hög proteinhalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela, kärna ur och skala pumpan. Riv den grovt.

  2. Lös upp surdeg och jäst i vatten i degbunken. Tillsätt salt, brödsirap, mjukt smör, pumpa, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa ­övertäckt 1 timme.

  3. Knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

  4. Forma degen till två bröd och lägg i mjölade brödkorgar med skarven uppåt. Låt dem jäsa, cirka 20 minuter. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ytterligare, cirka 10 minuter.

  5. Skåra bröden med vass kniv och grädda dem i nedre delen av ugnen, cirka 45 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök