Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pumpabröd med lingon

Recept på saftigt pumpabröd. Ett kryddigt och lätt sötat bröd som får fin saftighet av pumpan. Gott med färskost till.

Pumpabröd med lingon
Pumpabröd med lingon
Pumpabröd med lingon
Saftigt och gott pumpabröd Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1,5 dlfiberhavregryn
  • 1,5 dlljust muscovadosocker
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 2,5 dlpumpapuré- (ca 250 g) från t ex Muscat, se separat recept
  • 1 mskingefära- färskriven
  • 1ägg
  • 2 dlrapsolja
  • 1 dllingon- frysta
  • 1 dlpumpafrön

Tillbehör

  • färskost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång brödform, 1 1/2

    liter. Blanda de torra ingredienserna. Blanda i pumpa­puré, ingefära, ägg och olja och rör till en klumpfri smet. Vänd i lingonen och hälften av pumpafröna.

  2. Häll smeten i formen. Toppa med resten av pumpafröna. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min.

  3. Låt svalna i formen i ca 5 min innan brödet stjälps upp på galler och får kallna. Servera med färskost.

Pumpapuré

  1. Sätt ugnen på 180°. Halvera och kärna ur valfri pumpa. Lägg den med snittytan ner på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ­ugnen tills den är helt mjuk, i ca 30 min beroende på sort och storlek. Låt svalna. Gröp ut fruktköttet och lägg det i en matberedare. Mixa till en puré. 

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET: Det är enkelt med köpta pumpafrön, men du kan gärna använda dem som finns i pumpan. Skölj fröna i vatten och var noga med att ta bort fruktköttet. Låt dem sedan torka på hushållspapper.