Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pumpasoppa med morot, ingefära & kokosmjölk

Mustig färgglad pumpa- och morotssoppa med ingefära och kokosmjölk, som serveras rykande het med koriandersmör och knapriga nötter. Perfekt till Halloween!

Pumpasoppa med morot, ingefära & kokosmjölk
Pumpasoppa med morot, ingefära & kokosmjölk
Pumpasoppa med morot, ingefära & kokosmjölk
Mustig pumpasoppa med koriandersmör och knapriga nötter Foto: Ulrika Pousette

Pumpa- och morotssoppa

  • 400 gpumpa- gärna buttercup
  • 300 gmorötter
  • 1 storgul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 2 mskrapsolja
  • 8 dlvatten
  • 1 burkkokosmjölk- (400 ml)
  • 1,5grönsaksbuljongstärning
  • 3limeblad
  • 1,5 tskingefära- mald
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msklime- pressad

Koriandersmör

  • 2 msksesamfrön
  • 0,5 dlsalta cashewnötter
  • 1 mskrapsolja
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 krukakoriander
  • 0,5lime- rivet skal
  • 1 krmsalt

Garnering

  • chiliflakes
  • koriander

Tillbehör

  • 1 dlsalta cashewnötter
  • 0,5 dlpumpakärnor
  • bröd

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Skala och skär morötter och lök i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.

  2. Fräs grönsakerna i olja i en gryta ca 3 min. Häll över vatten och kokosmjölk och tillsätt buljongtärningar, limeblad och ingefära. Låt soppan koka under lock ca 20 min.

  3. Ta upp och kasta limebladen. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med salt och peppar. Smaksätt med limesaft.

  4. Koriandersmör: Mixa sesamfrön och cashewnötter med oljan. Tillsätt smör, koriander, limeskal och salt och mixa till ett grönt smör.

  5. Garnera soppan med chiliflakes och koriander. Servera med koriandersmör, grovhackade cashewnötter, pumpakärnor och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Att dricka till:

Gnarly Head Viognier 2011 (6381) USA, 89 kr.

Vitt vin med blommig ton. Inslag av exotisk frukt, örter och liten druvsötma i eftersmaken.

Natureo Free Muscat 2011 (1912) Spanien, 49 kr. (alkoholfritt) 

Vitt med lätt blommiga toner, drag av ananas och fin fräschör.

Foto: Ulrika Pousette

Enkelt halloween-pyssel! Så här gör du en halloween-lykta av ananas:

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=703&player=sp&part_id=141641&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!