Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Provoleta - gratinerad ost med tomatchimichurri

Provoleta - gratinerad ost med tomatchimichurri är gratinerad ost som läggs på grillat surdegsbröd.  I Argentina används en mild provoloneost från norra Italien. Rätten kan lagas med annan mild ost och den blir bäst om osten har en fetthalt runt 27 %.

Provoleta - gratinerad ost med tomatchimichurri
Provoleta - gratinerad ost med tomatchimichurri
Provoleta - gratinerad ost med tomatchimichurri
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 gost- t ex provlone- eller präst-, herrgård- eller hushållsost med ca 27 % fetthalt
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5rödlök
  • 2 tskrödvinsvinäger
  • 1 krmsalt
  • 150 gtomater
  • 4 kvistarpersilja
  • 1 krukaoregano
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 2 krmchiliflakes

Tillbehör

  • 1surdegsbaguette

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Smörj en ugnssäker form som rymmer osten precis. Skär osten i bitar. Fyll formen med osten så att formen blir välfylld. Gratinera mitt i ugnen 10–15 min. Osten är klar när den är helt smält och börjar få lite färg på ytan.

  2. Skala och krossa vitlöken mot skärbrädan och finhacka den. Skala och hacka rödlöken. Blanda löken med vinäger och salt och låt stå ca 10 min. Tärna tomaterna. Hacka persilja och oregano. Spara lite oregano till garnering. Blanda tomater med örter, lök och vinäger och 1 msk olja.

  3. Skär baguetten i skivor och rosta eller grilla dem. Ringla över 1 msk olja och strö över chiliflakes och lite oregano.  Servera osten med chimichurri på baguetteskivorna.

Vad tyckte du om receptet?