Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Provensalsk fisksoppa

Den här saffransdoftande soppan kan du äta som den är eller servera med en klick vitlöksmajonnäs.

Provensalsk fisksoppaProvensalsk fisksoppaProvensalsk fisksoppa
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1 knippasalladslök
  • 1 litenfänkål
  • 23vitlöksklyftor
  • 1 burkgrillad paprika
  • 1 pktsaffran- 0,5 g
  • 1,2 lvatten- cirka, kokande
  • 2 mskolivolja
  • 2fiskbuljongtärningar- eller hönstärningar
  • 1 tskpaprikapulver
  • 0,5 tskchiliflingor
  • 1 burkkrossade tomater- 400 g
  • 700 ggrytbitar- av fisk, gärna flera sorter, till exempel lax, torsk, kolja, sej
  • 23 dlräkor- skalade
  • 2 mskpersilja- hackad

Till servering

  • brödkrutonger- rostade

Gör så här

  1. Ansa och skiva salladslöken. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och skiva vitlöken.

  2. Låt paprikan rinna av, spara 2-3 msk av oljan som paprikan ligger i till soppan.

  3. Blanda saffran och 1 dl av det kokheta vattnet i en skål. Låt stå cirka 5 minuter.

  4. Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Fräs löken, fänkålen och vitlöken cirka 1 minut. Tillsätt paprikan, smulade buljongtärningar, paprikapulver, chiliflingor och den sparade paprikaoljan och fräs under omrörning i cirka 3 minuter.

  5. Tillsätt saffransvattnet och de krossade tomaterna. Späd soppan med hälften av vattnet, koka upp och koka soppbasen cirka 10 minuter. Späd soppan med resten av vattnet och koka upp.

  6. Lägg fiskbitarna i soppan, koka upp och koka under lock tills fisken är precis genomkokt, cirka 5 minuter. Vänd ner räkorna. Ta grytan av värmen och låt stå cirka 5 minuter.

  7. Toppa soppan med persilja och servera med rostade brödkrutonger.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök