Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Profiteroler med gräddfil och löjrom

Profiteroler med gräddfil och löjrom är de perfekta tilltuggen till festen. Ett recept av Årets Kock 2017; Johan Backeus. När smeten kokas får puffarna den rätta segluftiga konsistensen.

Profiteroler med gräddfil och löjrom
Profiteroler med gräddfil och löjrom
Profiteroler med gräddfil och löjrom
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1,5 dlvatten
  • 50 gsmör
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 2ägg

Fyllning

  • 1,5 dlgräddfil
  • 100 glöjrom
  • 2steklökar- röda
  • 20dillkvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa kraftigt tills smeten släpper kastrullens kanter. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt äggen, ett i taget. Vispa till en fluffig smet.

  2. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa små klickar, ca 3 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna på galler.

  3. Låt gräddfilen rinna av i en sil med kaffefilter ca 2 timmar i kyl. Skala och skär löken i tunna ringar. Plocka dillen i små vippor.

  4. Dela profiterolen på mitten och spritsa i gräddfil, sedan löjrom och toppa med rödlök och dill.

Vad tyckte du om receptet?