Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Baka gärna sockerkakan till tårtbottnar dagen innan, då hinner den ”sätta sig” och blir lättare att dela.
Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en kakform, ca 2 liter, med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ner mjölblandningen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, känn med provsticka.
Låt kakan svalna något, stjälp upp och låt kallna. Dela i tre bottnar.
Fyllning 1: Blanda ihop hallonsylt och de mosade hallonen.
Fyllning 2: Blanda äggulor, strösocker och maizena i en rostfri eller släpplättkastrull. Blanda i grädde och mjölk i omgångar med visp. Sjud på svag värme under vispning tills blandningen tjocknat till kräm, den får inte koka. Låt krämen kallna och smaka av med vaniljsockret. Vispa grädden och vänd ner den i krämen försiktigt.
Fyllning 3: Vispa grädden tjock.
Dela sockerkakan i 3 bottnar. Bred hallonfyllningen på den understa botten, spara 1 cm kant runtom. Lägg på nästa botten. Bred på vaniljkrämen. Lägg på tredje botten och bred resten av grädden runtom och ovanpå, forma till en jämn kulle.
Lägg på det färdigkavlade marsipanlocket. Tryck till runtom försiktigt. Jämna till kanterna på marsipanen.
Sikta över florsocker. Garnera med blad och ros av marsipan.
Recept från Mitt kök