Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Prinsesstårta

Baka gärna sockerkakan till tårtbottnar dagen innan, då hinner den ”sätta sig” och blir lättare att dela.

Prinsesstårta
Prinsesstårta
Prinsesstårta
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1lätt sockerkaka- (se nedan) eller 1 förpackning med 3 tårtbottnar

Fyllning 1

  • 11,5 dlhallonsylt
  • 125 ghallon- färska, mosade

Fyllning 2 (vaniljkräm)

  • 2 storaäggulor
  • 1 mskströsocker
  • 2 mskMaizenamjöl
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlstandardmjölk
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 dlvispgrädde

Fyllning 3

  • 3 dlvispgrädde

Garnering

  • 1 förpmarsipanlock- färdigkavlat grönt
  • florsocker
  • blad och ros av marsipan

Lätt sockerkaka

  • 1 dlvetemjöl
  • 1 dlpotatismjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 4ägg
  • 2 dlsocker

Gör så här

  1. Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Klä en kakform, ca 2 liter, med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.

  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ner mjölblandningen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, känn med provsticka.

  4. Låt kakan svalna något, stjälp upp och låt kallna. Dela i tre bottnar.

  5. Fyllning 1: Blanda ihop hallonsylt och de mosade hallonen.

  6. Fyllning 2: Blanda äggulor, strösocker och maizena i en rostfri eller släpplättkastrull. Blanda i grädde och mjölk i omgångar med visp. Sjud på svag värme under vispning tills blandningen tjocknat till kräm, den får inte koka. Låt krämen kallna och smaka av med vaniljsockret. Vispa grädden och vänd ner den i krämen försiktigt.

  7. Fyllning 3: Vispa grädden tjock.

  8. Dela sockerkakan i 3 bottnar. Bred hallonfyllningen på den understa botten, spara 1 cm kant runtom. Lägg på nästa botten. Bred på vaniljkrämen. Lägg på tredje botten och bred resten av grädden runtom och ovanpå, forma till en jämn kulle.

  9. Lägg på det färdigkavlade marsipanlocket. Tryck till runtom försiktigt. Jämna till kanterna på marsipanen.

  10. Sikta över florsocker. Garnera med blad och ros av marsipan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök