Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Prinsesstårta 2.0! Med extra luftiga bottnar, hemgjord hallonsylt och en karamelliserad vaniljkräm tar du prinsesstårtan till nya höjder. Cream fix förhindrar att grädden blir grynig och gör den mer stabil.
Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Klä en tårtring eller springform, 22–24 cm, med bakplåtspapper.
Vispa upp äggvitor, citronsaft och 1 dl strösocker till en fast marängsmet i en bunke.
Vispa äggulor, 1/2 dl strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt
i en annan bunke. Vänd försiktigt ner marängsmeten i äggulesmeten med en slickepott.
Tillsätt citronskal till smeten. Blanda ihop vetemjöl och potatismjöl. Sikta ner det i smeten, lite i taget, och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen. Stryk upp smeten mot kanterna så
blir tårtbottnen rakare när den gräddas.
Grädda bottnen näst längst ner i ugnen i ca 30 min. Känn med en provsticka om bottnen är färdiggräddad. Låt den svalna lite innan du skär loss den ur tårtringen eller lossar den från springformen.
Karamelliserad vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Koka upp frön och stång med mjölk i en kastrull. Sänk värmen och låt det sjuda i 5–10 min.
Smält hälften av strösockret i en kastrull på medel- till hög värme tills det är gyllenbrunt. Rör inte om i sockret, då kan det kristallisera sig. Vinkla i stället kastrullen åt olika håll. Var försiktig så det inte bränner fast.
Häll det smälta sockret i den varma vaniljmjölken och låt det koka ihop tills allt socker smält i mjölken.
Vispa äggulor, resten av sockret och Maizena ljust och luftigt i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under konstant vispning. Låt såsen koka ordentligt i ca 1 minut när den tjocknat. Låt krämen svalna och låt den stå i kylskåp fram till montering.
Hallonsylt: Koka upp hallon och tillsätt sedan syltsocker. Låt det koka i ca 5 min. Låt sylten svalna och låt den stå i kylskåp fram till montering.
Montering: Skär tårtbottnen i tre bottnar. Vispa upp vaniljkrämen med elvisp för att få den krämig igen. Bred på 2–3 dl vaniljkräm på ena bottnen. Lägg på nästa och bred på sylten. Lägg på den sista bottnen.
Vispa vispgrädden skummig och tillsätt cream fix. Vispa nästan klart och tillsätt 2 dl vaniljkräm. Vispa grädden till en bredbar konsistens. Är grädden för lös kommer du inte att kunna bre den på tårtan, men var försiktig så du inte vispar den grynig.
Lägg på en stor klick grädde på toppen av tårtan och bred ut den över kanterna och forma en kupol på toppen.
Kavla ut marsipanen, ca 3 mm tjock. Mjöla med vetemjöl under marsipanen så den inte fastnar i underlaget när du kavlar. Lägg locket över tårtan och stryk försiktigt marsipanen tätt runt tårtan. Skär av överflödig marsipan ett par millimeter från kanten.
Smält vit choklad och spritsa några ringar på tårtan. Lägg oxalis och chokladkulor på ringarna. Förvara tårtan i kylskåp utan plastfolie.