Recept ur "Baka i långpanna deluxe" av Frida Skattberg (Bonnier Fakta) Foto: Helén Pe
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassisk prinsesstårta bakad i långpanna.
Prinsesstårta är en populär tårta som vi ätit sedan 1948 då den för första gången bakades. Då kallades den för ”grön tårta” och innehöll vaniljkräm och grädde, samt var klädd med grön marsipan. Den här varianten bakas i långpanna och innehåller även ett lager med hemkokt hallonsylt.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä två långpannor (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp på hög hastighet i 8 minuter.
Sikta i de torra ingredienserna och vänd runt med en slickepott till en klumpfri smet. Fördela smeten jämnt i formarna och bred ut så att smeten täcker hela botten. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter – håll koll, bottnarna ska bli gyllene.
Ta ut och skär till kanterna en aning. Vänd sedan upp bottnarna på var sitt nytt bakplåtspapper och låt svalna. Vispa grädden till fyllningen ganska hårt medan bottnarna svalnar och ställ åt sidan så länge.
Lägg första tårtbotten på ett serveringsfat och bred sedan på hallonsylten. Lägg på nästa tårtbotten och bred på vaniljkräm.
Klicka ut vispgrädden över vaniljkrämen och arbeta försiktigt ut den jämnt över hela tårtan. Spackla kanterna med lite grädde.
Kavla ut marsipanen till cirka 2 mm tjocklek. Lägg sedan marsipanen över tårtan och arbeta försiktigt med händerna för att få fina, jämna kanter. Skär bort överflödig marsipan runt kanterna.
Dekorera tårtan med rosor gjorda av den rosa marsipanen. Pudra eventuellt över lite florsocker före servering.
Recept ur "Baka i långpanna deluxe" av Frida Skattberg (Bonnier Fakta) Foto: Helén Pe