Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Primörsallad med rödbetor, enrisrökt sidfläsk och citronmajonnäs

Recept på primörsallad med rödbetor och enrisrökt sidfläsk. Rödbetor är bäst när de är ganska små och bara har ett tunt skal. Frisk citronmajonnäs, salt och knaprigt sidfläsk och pepprig rucola är gott till. Hittar du inte enrisrökt sidfläsk blir det gott med vanligt sidfläsk också.

Primörsallad med rödbetor, enrisrökt sidfläsk och citronmajonnäs
Primörsallad med rödbetor, enrisrökt sidfläsk och citronmajonnäs
Primörsallad med rödbetor, enrisrökt sidfläsk och citronmajonnäs
Primörsallad med rödbetor Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 knipparödbetor- färska
  • 1 mskolivolja
  • 23 kvistarsalvia
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 200 gsidfläsk- enrisrökt
  • 30 grucola

Majonnäs:

  • 1ägg- litet
  • 1 msksaft från citron
  • 1 tskdijonsenap
  • 1 krmsalt
  • 2 dlsolrosolja- eller rapsolja

Garnering:

  • gurkört

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär av blasten och skrubba rödbetorna väl, är de nyskördade behöver de inte skalas. Halvera dem om de är stora. Blanda betorna med olja, salviakvistar, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 min tills rödbetorna är mjuka.

  2. Majonnäs: Lägg ägg, citronsaft, senap och salt i mixerbägaren. Häll oljan överst och sätt ner mixerstaven i botten. Mixa ca 5 sekunder och dra sedan mixerstaven långsamt uppåt. Smaka av majonnäsen så att den har rätt sting i syran, den ska vara syrlig.

  3. Skär sidfläsket i tunna skivor och stek dem utan fett i en stekpanna. Låt fläsket ligga kvar på svag värme så att det blir extra krispigt och är lite varmt när det serveras.

  4. Strö rucola på ett fat och lägg på rödbetorna. Klicka på majonnäs. Strö över fläsket. Garnera med gurkört.

Vad tyckte du om receptet?