Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Primörgryta med kyckling

Kycklinggryta med läckra primörer. Välj små färskpotatisar för kortare koktid. Alternativet är att halvera stora potatisar.

Primörgryta med kyckling
Primörgryta med kyckling
Primörgryta med kyckling
Primörgryta med kyckling Foto: Inge Skovdal

Kycklinggryta

  • 1bladpersilja- liten knippa
  • 1 lvatten
  • 3 mskkycklingfond
  • 2lagerblad
  • 600 gkycklinglårfilé
  • 500 gfärskpotatis
  • 1 knippamorötter- (ca 350 g)
  • 1 knipparödlök- färsk
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 150 gsockerärter
  • 1 krukakörvel
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 msksmör
  • 0,5 mskrapsolja
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Plocka persiljan, spara även stjälkarna.

  2. Koka upp vatten, fond, lagerblad, persiljestjälkar och 1/2 tsk salt.

  3. Putsa och halvera kycklinglårfiléerna. Tillsätt dem till buljongen och låt puttra 10 min. Ta upp kycklingen på ett fat.

  4. Skölj och skrubba potatisen. Tillsätt den till buljongen och låt koka 5 min.

  5. Skala morötterna (lämna gärna en liten del av blasten). Dela ev större morötter på längden. Tillsätt morötterna till buljongen och låt koka 5 min.

  6. Skär av lökblasten och klyfta löken. Tillsätt lök och sockerärter och koka 1 minut.

  7. Hetta upp en gryta. Bryn kycklingen runt om i 1 msk smör och 1/2 msk olja 2 min.

  8. Tillsätt grädde och 3 dl av buljongen, låt  koka upp. Rör ut 1  1/2 msk Maizena i kallt vatten och tillsätt till grytan. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar.

  9. Lyft över potatis, morötter, lök och socker-ärter med en hålslev till grytan. Plocka och strö över körvel och persilja. Servera i djupa tallrikar.

Vad tyckte du om receptet?