Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Prästostpaj med spenat & ädelost

En supergod paj fylld med härliga primörer som livar upp på buffébordet. Den som vill kan förgrädda pajskalet i 225 grader i cirka 15 minuter.

Prästostpaj med spenat & ädelost
Prästostpaj med spenat & ädelost
Prästostpaj med spenat & ädelost
Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1form- med hög löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter
  • 1 arkaluminiumfolie- + msk rumsvarmt smör

Pajdeg

  • 5 dlvetemjöl
  • 225 gsmör- kylskåpskallt
  • 1ägg- kylskåpskallt
  • 2 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 1 storpurjolök
  • 23 mskolivolja
  • 300 gbladspenat- färsk, ca
  • 2 burkarricotta- à 250 g
  • 3ägg
  • 150 gprästost- riven
  • 3 dlgrädde
  • salt
  • peppar
  • 50 gädelost

Sparrissallad

  • 250 gsparris- nykokt eller grillad
  • 23 dlsalladsblad- blandade
  • 2 mskolivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare. Kör till en smulig massa. Blanda i ägget och vattnet under maskinens gång och kör till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i pajformen, cirka 24 centimeter i diameter, så att den täcker botten och kanten. Ställ kallt.

  2. Fyllning: Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken i tunna skivor. Fräs den i hälften av oljan i en stor panna i cirka 1 minut. Ta upp löken på en tallrik.

  3. Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten. Ta pannan från värmen och rör om tills spenaten blir mjuk i cirka 3 minuter. Låt kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Lägg ricottaosten i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget. Blanda i osten och grädden, cirka 1 dl i taget. Häll i purjolöken och spenaten. Smaka av med salt och peppar och häll i pajen. Lägg i grovsmulad ädelost.

  5. Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg.

  6. Låt pajen vila i minst 30 minuter.

  7. Blanda sparris och sallatsblad. Ringla över oljan. Salta.

  8. Toppa pajen med sparrissalladen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök