Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En supergod paj fylld med härliga primörer som livar upp på buffébordet. Den som vill kan förgrädda pajskalet i 225 grader i cirka 15 minuter.
Pajdeg: Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare. Kör till en smulig massa. Blanda i ägget och vattnet under maskinens gång och kör till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i pajformen, cirka 24 centimeter i diameter, så att den täcker botten och kanten. Ställ kallt.
Fyllning: Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken i tunna skivor. Fräs den i hälften av oljan i en stor panna i cirka 1 minut. Ta upp löken på en tallrik.
Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten. Ta pannan från värmen och rör om tills spenaten blir mjuk i cirka 3 minuter. Låt kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt. Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg ricottaosten i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget. Blanda i osten och grädden, cirka 1 dl i taget. Häll i purjolöken och spenaten. Smaka av med salt och peppar och häll i pajen. Lägg i grovsmulad ädelost.
Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg.
Låt pajen vila i minst 30 minuter.
Blanda sparris och sallatsblad. Ringla över oljan. Salta.
Toppa pajen med sparrissalladen.
Recept från Mitt kök