Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatistårta

En lättlagad och vacker potatistårta, som passar utmärkt på vinterbuffén. God tillsammans med skivor av rökt eller kokt skinka.

Potatistårta
Potatistårta
Potatistårta
Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 1 kgpotatis
  • 1 dlmjölk
  • 3 dlvispgrädde
  • 2ägg
  • salt- peppar
  • 1 dlörter- hackade till exempel dill, persilja, gräslök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 dlost- riven, smakrik

Topping:

  • tomater- Ugnsbakade, se separat recept

Ugnsbakade tomater, 8-10 bufféportioner

  • 1 kgkvisttomater- små
  • 0,5 dlolivolja
  • salt- peppar
  • 4lagerblad

Gör så här

  1. Skala potatisen och skiva den tunt. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.

  2. Klä insidan på en rund form med löstagbar botten med folie annars rinner grädden ut.

  3. 3 Blanda örter, hackad vitlök och ost. Varva potatis, örtblandning och äggstanning i formen. Häll eventuellt på extra grädde så det kommer upp till översta lagret potatis.

  4. Häll vatten i en långpanna och ställ formen i vattnet. Grädda i ugn, 200 grader, 1 1/2 timme. Känn efter att potatisen är mjuk.

  5. Ugnsbakade tomater: Skölj och lägg tomaterna på plåt med bakpapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Lägg på lagerbladen och baka i ugn på 150 grader, 1 1/2 timme.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök