Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatistårta med ädelost

En lite extra lyxig potatisrätt i form av en potatistårta med ädelost. Potatistårtan på bilden har sällskap av nötfärsbiff med svamp och whiskysås.

Potatistårta med ädelost
Potatistårta med ädelost
Potatistårta med ädelost
Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 1 kgpotatis
  • 150 grotselleri
  • 150 gädelost- riven Kvibille
  • 2 dlmjölk
  • 1,5 dlgrädde
  • 2 tsksalvia- torkad
  • 0,5 tsksalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala potatis och selleri, skär i tunna skivor.

  2. Värm mjölk och grädde i en kastrull.

  3. Lägg ett smörgåspapper i en form med avtagbar kant.

  4. Täck botten och låt gå upp på sidorna. Varva potatis och selleri med ost och salvia i formen.

  5. Salta och peppra lite mellan varven. När formen är fylld, hälls den varma mjölkbandningen över potatisen.

  6. Ställ formen i en djup plåt eller annan större form i fall formen inte håller tätt. Om formen skulle läcka, fyll på lite ny vätska.

  7. Grädda i ugnen på 200 grader cirka 40 minuter.

  8. Känn med en sticka, att potatisen är genomkokt. När potatiskakan är färdig, lägg en press på själva potatistårtan. Lägg först på ett bakplåtspapper. Använd sedan en tallrik ovanpå med en tyngd. Tårtan ska ligga under press en dag.

  9. Ta sedan bort tyngden och den avtagbara kanten. Nu kan du skära portionsbitar och värma i ugnen på 175 grader tills de är varma.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök