Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatissoppa med stekt savojkålscrème

Savojkålscrèmen ger potatissoppan en extra smakskjuts. Två skikt i soppan blir en fin effekt.

Potatissoppa med stekt savojkålscrème
Potatissoppa med stekt savojkålscrème
Potatissoppa med stekt savojkålscrème
Potatissoppa med stekt savojkålscrème Foto: Ulrika Pousette

Potatissoppa med stekt savojkålscrème

  • 600 gpotatis- fast sort
  • 1purjolök
  • 100 ghasselnötter
  • 2 msksmör
  • 1,5 lvatten
  • 2 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 0,5savojkålshuvud- (á 500 g)
  • 2 mskrapsolja- kallpressad
  • 3 dlturkisk yoghurt
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skala och tärna potatisen smått. Ansa och strimla purjolöken. Finhacka hassel-nötterna.

  2. Fräs potatis, purjolök och nötter i smör i en kastrull, gärna teflon, på medelstark värme. Häll på vattnet och 2 tsk salt. Låt koka ca 5 min under lock, tills potatisen är mjuk. Sila av buljongen men spara den. Mixa potatis, purjolök och nötter med mixerstav. Tillsätt 1/2 tsk salt.

  3. Ansa och dela kålbladen. Mixa dem till små smulor i en matberedare. Stek kålen i olja i en het stekpanna ca 4 min. Låt svalna ca 5 min. Blanda kålen med yoghurt och smaksätt med 1 tsk flingsalt och peppar.

  4. Fördela potatispurén i bottnen av portionsskålar. Häll på buljongen och servera savojkålscrèmen vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?