Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatissoppa med fänkål och ostgratinerat vitlöksbröd

Recept på potatissoppa med fänkål och ostgratinerat vitlöksbröd - en snabblagad soppa att ta med i termos ut i naturen eller äta till middag. Fänkål ger kryddig och god smakbrytning. Gratinerat bröd är gott till.

Potatissoppa med fänkål och ostgratinerat vitlöksbröd
Potatissoppa med fänkål och ostgratinerat vitlöksbröd
Potatissoppa med fänkål och ostgratinerat vitlöksbröd
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 gpotatis
  • 1fänkålsstånd
  • 1purjolök
  • 2 tärningarhönsbuljong- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dlcrème fraiche
  • olivolja
  • svartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 4 skivorbaguette- (à 50 g)
  • 1vitlöksklyfta
  • örtkrydda- t ex timjan eller oregano
  • 2 dlost- riven

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och skär fänkålen i bitar, spara den gröna dillen på fänkålen till garnering. Lägg potatis och fänkål i en gryta och häll på 8 dl vatten. Låt koka under lock ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Gnid in brödskivorna med halverad vitlöksklyfta. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över örtkrydda och riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg den i grytan när ca 5 min återstår av koktiden. Tillsätt buljongtärningar och crème fraiche i soppan. Mixa den med mixerstav eller vispa sönder bitarna den med en ballongvisp. Strö över den sparade fänkålsdillen. Ringla över 1 msk olja och mal över 1 krm peppar.

  4. Servera med gratinerade ostbröd.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: