Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatispiroger

Underbara minipiroger som kan serveras till drinken eller på buffén.

PotatispirogerPotatispirogerPotatispiroger
Potatispiroger Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 700 gpotatis
  • 3gula lökar- stora
  • 5 mskrapsolja
  • 0,25 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 förpsmördeg- kyld (250 g)

Pensling

  • 1äggula
  • 0,5 tskvatten
  • 1 msksesamfrön

Gör så här

  1. Skala och halvera potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Låt potatis rinna och ånga av noga. Mosa den fint med en gaffel.

  2. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk och guldgul i oljan i ca 10 min, rör om då och då. Blanda potatis och lök. Krydda med salt och peppar. Låt fyllningen kallna.

  3. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen och skär den i 12 rutor. Lägg ca 1 1/2 msk fyllning mitt på degrutorna. Vik ihop och tryck ihop degkanterna. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med äggula blandad med vatten. Nagga pirogerna med en gaffel och strö över sesamfrön.

  4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler utan bakduk i ca 45 min.

Vad tyckte du om receptet?