Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatispaj med karamelliserad lök

Potatispaj med karamelliserad lök är god som den är med sallad till. Eller servera den som tillbehör till kallskuret.

Potatispaj med karamelliserad lökPotatispaj med karamelliserad lökPotatispaj med karamelliserad lök
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 dlgrahamsmjöl
  • 100 gsmör
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 500 gfärskpotatis
  • 2 dlcrème fraiche- lätt
  • 2 dlprästost- lagrad + 2 dl
  • 0,5 tsksalt- + 0,75 tsk
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1rödlök
  • 4bananschalottenlökar
  • 2 msksmör
  • 1 tskströsocker
  • 1 dlgräslök- hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda de båda mjölsorterna och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en avlång pajform, ca 10 x 35 cm. Nagga bottnen och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och mosa den grovt. Rör i crème fraiche och 2 dl ost. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Fördela potatisen i pajskalet, strö över 2 dl ost. Grädda pajen ytterligare ca 15 min.

  3. Skala och skär löken i ringar. Stek den i smör tills den mjuknat. Strö över socker och 3/4 tsk salt. Stek under omrörning tills sockret smält och löken har fin färg.

  4. Toppa pajen med den karamelliserade löken och strö över gräslök.

Vad tyckte du om receptet?