Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatismosöverbakad bolognese

Köttfärssåsen går förstås även bra att servera med nykokt pasta.

Lena Söderström
Potatismosöverbakad bolognese
Potatismosöverbakad bolognese
Potatismosöverbakad bolognese
Foto: Ingvar Söderström

Ingredienser

  • 400 gnötfärs
  • 1gul lök- stor
  • 1morot
  • 1 stjälkselleri
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tärninghönsbuljong
  • 2vitlöksklyftor
  • 1lagerblad
  • 1 tsktimjan- torkad
  • 1 burktomater- krossade (400 g)
  • 1 dlrött vin

Potatismos

  • 800 gpotatisar- av mjölig sort eller bakpotatis
  • 0,5 dlmellangrädde
  • 1ägg
  • 2 msksmör
  • 0,5 dlparmesan- finriven
  • 1,5 tsksalt

Till garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och morot. Ansa och hacka selleri. Fräs grönsakerna i oljan i en gryta. Lägg i färsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig. Krydda med salt och peppar.

  2. Tillsätt smulad buljongtärning, skalad och pressad vitlök, lagerblad, timjan, krossade tomater och vin. Koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 25 min.

  3. Sätt ugnen på 250º. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten under lock. Häll av kokvattnet och ånga av. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt grädden under omrörning. Blanda i ägg, smör och ost. Krydda med salt.

  4. Lägg färsen i en ugnssäker form eller fördela den i fyra portionsformar. Bred över moset och gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Garnera med timjanblad och servera.

Vad tyckte du om receptet?