Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatisgratäng

Potatisgratängen blir extra krämig när potatisen får koka upp i mjölk och grädde innan den skjutsas in i ugnen.

PotatisgratängPotatisgratängPotatisgratäng
Foto: Jakob Fridholm

Ingredienser

  • 1,5 kgpotatis
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 msksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 3 dlvispgrädde
  • 6 dlmjölk
  • 3 dlost- lagrad, riven
  • kvistartimjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skölj och skrubba potatisen noggrant. Skiva den tunt.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en gryta, gärna plastbelagd.

  3. Lägg i potatisen och låt sjuda på svag värme tills potatisen är mjuk. Rör om då och då så att det inte bränns vid.

  4. Häll över potatisblandningen i en smord ugnssäker form och strö över osten.

  5. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min tills gratängen fått fin färg. Strö över timjan och servera.

Vad tyckte du om receptet?