Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatisgratäng med rotselleri och champinjontopping

Recept på potatis- och rotsellerigratäng.Är du inte så förtjust i rotselleri kan den ersättas med palsternacka. Gratängen kan också lagas med enbart potatis.

Potatisgratäng med rotselleri och champinjontopping
Potatisgratäng med rotselleri och champinjontopping
Potatisgratäng med rotselleri och champinjontopping
Krämig gratäng med potatis och selleri Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 gpotatis
  • 400 grotselleri
  • 4 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 250 gchampinjoner
  • 1gul lök
  • 1 mskjapansk soja
  • 1 krukatimjan
  • 1 påseost- riven (150 g)
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och selleri i skivor. Lägg dem i en gryta, gärna plastbelagd och häll på mjölk och grädde. Krydda med 1 1/2 tsk salt. Koka upp och låt sjuda i ca 10 min, rör om då och då. Sätt ugnen på 250°.

  2. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök i 1 msk smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Stänk över soja och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Hacka hälften av timjanen och blanda med svampen.

  3. Häll potatis- och selleriblandningen i en ugnssäker form. Strö över svampfräs och ost.

  4. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 min tills gratängen fått fin färg.

  5. Toppa gratängen med resten av timjanen och servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?