Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatisgratäng med lax, senap och dill

Recept på gratäng med potatis och lax. Kokas potatisen innan den läggs i ugnsformen hinner gratängen bli klar snabbt och det behövs inte så mycket grädde för att gratängen ska bli krämig.

Potatisgratäng med lax, senap och dill
Potatisgratäng med lax, senap och dill
Potatisgratäng med lax, senap och dill
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kgpotatis- stora
  • 300 ggravad lax- i bit eller skivor
  • 1gul lök
  • 1 knippadill
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 2 mskdijonsenap- gärna grov
  • 1fänkålsstånd
  • 300 gkörsbärstomater- gärna i olika färger
  • rapsolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skiva potatis och lök. Koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt

    rinna av.

  2. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering. Blanda grädden med dill, senap, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg potatis och lök i en ugnssäker form och häll på grädden. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Strimla laxen. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar.

  4. Fräs fänkålen i 1 msk olja tills den börjar mjukna. Blanda i laxen och krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  5. Ta formen ur ugnen och strö över lax- och fänkålsfräset. Garnera med den sparade dillen och servera med körsbärstomater.

Vad tyckte du om receptet?