Serveringstips: Servera potatisgratängen till helstekt oxfilé med portvinssås. Recept hittar du längst ner.Foto: Agneta Thorsén
(Betyg: 4,1 · 33 röster)
Potatisgratäng
8personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
60 gkarljohansvamp- torkad
1lök- gul
4vitlöksklyftor
2 msksmör
1 krmtimjan- torkad
1 krmsvartpeppar- nymald
2 krmsalt
2 kgpotatis
2 msksmör
1,5 tsksalt
2 dlmjölk
4 dlvispgrädde
300 gvästerbottensost- riven
Gör så här
Lägg svampen i blöt i vatten ca 30 min. Låt den rinna av och hacka den.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs svamp, lök och vitlök på medelvärme ca 5 min så att svampen får lite färg. Krydda med timjan, peppar och salt. Ställ den åt sidan.
Skala och skiva potatisarna i ca 2 mm tunna skivor.
Hetta upp smör i en vid kastrull. Fräs potatisskivorna ca 5 min. Salta och tillsätt mjölk och grädde. Låt alltsammans sjuda ca 10 min utan lock. Rör om ofta.
Sätt ugnen på 200°.
Varva potatisblandningen med stekt svamp och lök samt riven ost i en ugnssäker form. Överst ska det vara potatis och ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 35 min. Låt gratängen vila under folie ca 15 minuter före servering. Garnera med flingsalt och hackad persilja.
Tips! Den som gillar vitlöksdoft kan gnida formen med en pressad vitlöksklyfta.