Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatisbullar med sötpotatis och lingon

De godaste potatisbullarna gör man själv och gärna 50/50 potatis och sötpotatis. Dessa stöts med potatisstöt eller mosas samman med en gaffel för att de inte ska bli helt släta i konsistensen. Det är gott med små bitar av potatis kvar. Potatisbullarna har en god, lite söt smak och den sötsyrliga lingonyoghurten är extra god till.

Smarta knepet: Använd servett

Ingredienser

  • 500 gpotatis
  • 500 gsötpotatis
  • 1 dlvetemjöl
  • 2ägg
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 1 dllingonsylt
  • fläsk- eller bacon, knaperstekt, ev
  • sallad
Potatisbullar med sötpotatisPotatisbullar med sötpotatisPotatisbullar med sötpotatis
Potatisbullar med sötpotatis Foto: Per Ranung

Gör så här

  1. Skala potatis och sötpotatis. Skär sötpotatisen i ungefär lika stora bitar som potatisen. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt potatisen ånga av.

  2. Mosa potatisen med en gaffel eller stöt med en potatisstöt. Blanda ner mjöl och ägg. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rör inte för mycket.

  3. Skölj händerna och en skärbräda. Forma smeten till 12 potatisbullar och lägg dem på den sköljda skärbrädan. Vill du servera fläsk eller bacon till, så stek detta ­knaprigt.

  4. Stek potatisbullarna i 2 msk smör i ca 3 min på varje sida i 2–3 omgångar. Rör samman yoghurt med lingonsylt. Servera potatisbullarna med lingon­yoghurt, sallad och eventuellt fläsk eller bacon.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: