Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pot du crème med chokladkaramellflarn

Dessa koppar med len chokladkräm är perfekta desserter att förbereda. I stället för en karamelliserad socker­yta serveras de med ett karamellflarn som är lite tidskrävande men imponerar stort på gästerna.

Sara Aasum Hultberg
Pot du crème med chokladkaramellflarn
Pot du crème med chokladkaramellflarn
Pot du crème med chokladkaramellflarn
Foto: Helén Pe / Hembakat

Ingredienser

  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 0,75 dlfarinsocker
  • 5äggulor
  • 80 gmörk choklad
  • 80 gmjölkchoklad

Chokladkaramellflarn

  • 1 dlvatten
  • 0,75 dlglykossirap
  • 2 dlströsocker
  • 120 gmörk choklad

Garnering

  • blåbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 95°. Koka upp grädde, mjölk och socker i en kastrull. Vispa upp äggulorna lätt. Häll gräddmjölken över äggulorna och vispa ordentligt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp den under omrörning tills krämen tjocknar, ca 83°. 

  2. Ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i bitar. Rör tills chokladen smält. Sila smeten.

  3. Häll smeten i portionsformar. Grädda chokladkopparna mitt

    i ugnen i ca 40 min, tills de har ­stelnat i mitten. Låt dem svalna och ställ sedan formarna i kylen i minst 2 tim tills de stelnat. Höj ugnsvärmen till 170°

  4. Chokladkaramellflarn: Koka vatten, glykos och socker i en kastrull till 160°. Lägg i chokladen i bitar och rör om snabbt tills allt blandats. Häll ut karamellen på en plåt. Det blir en tjock smet som kan vara lite klumpig. Låt den kallna.

  5. Krossa karamellen och mixa den till ett fint pulver. Sikta ut pulvret på en plåt med silikonmatta eller bakplåtspapper. Det ska vara ett lager som är tunt men som precis täcker så att man inte ser silikonmattan.  Grädda smulorna mitt i ugnen i 4–6 min, precis tills de gått ihop till ett karamelligt flarn. Håll koll hela tiden eftersom flarnet är tunt och bränns lätt. Låt det kallna.

  6. Servera kopparna med bitar av flarnet och toppa med blåbär.

Vad tyckte du om receptet?