Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pösiga plättar (hirams)

Plättar som nästan blir som små suffléer. Från ett väl tummat exemplar av Hirams kokbok kommer detta na recept på pösiga plättar. Hon kallar dem Världens bästa plättar och det är hennes familjerecept.

Pösiga plättar (hirams)Pösiga plättar (hirams)Pösiga plättar (hirams)
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 100 gmjöl
  • 3 dlvatten
  • 6ägg
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 nypasalt

Gör så här

  1. Koka smöret, mjölet, vattnet tillsammans i en kastrull till en tjock smet. Använd träsked. Rör värsta värmen ur smeten.

  2. Tillsätt äggulorna, en i taget. Vispa grädden hårt. Vispa äggvitorna till högt skum. Vänd in grädden och äggviteskummet i äggsmeten. Tillsätt en nypa salt.

  3. Grädda i vanlig plättlagg på måttfull värme. Grädda på en sida. Lägg samman plättarna med de ogräddade sidorna mot varandra. Flytta dem till vanlig ugnsform eller ugnssäkert serverings-fat. Hit kan du förbereda.

  4. Plättarna kan frysas in. Tina 1 timme före gräddning. Räkna tiden till 7-8 minuter i ugnen (200 grader). De pöser upp som små suffléer.

  5. Pudra med florsocker och servera genast med hemkokt jordgubbssylt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök