Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porterstek – recept

Recept på porterstek med marinerade morötter och potatismos. Vill du hellre servera din stek med kokt potatis och brysselkål gör du så klart det. Här får portvin tillsammans med porter och soja ge extra djup åt smaken.

Porterstek – recept
Porterstek – recept
Porterstek – recept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kgnötinnanlår- rostbiff eller fransyska
  • 1 dlvetemjöl
  • smör- till stekning
  • 1 msktimjan- hackad 5 enbär
  • 5svartpepparkorn- salt
  • 2morötter
  • 1gul lök
  • 1,5 lköttbuljong
  • 1 flaskaporter- cirka 33 cl
  • 3 dlportvin
  • 1,5 dlsoja- kinesisk
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- till redning

Marinerade morötter

  • 4morötter- blandade färger, lila, gula och orange
  • 1 mskcitronsaft
  • 1vitlöksklyfta- finhackad
  • 23 mskrapsolja- eller olivolja
  • 1 tskhonung- flytande

Vitlöksstekta morötter

  • 4morötter
  • smör- till stekning
  • 2vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar- malen
  • 2 mskpersilja- hackad

Potatis- & morotsmos

  • 1 kgmjölig potatis- (10 stycken)
  • 400 gmorötter- (cirka 4 stycken)
  • 200 grotselleri
  • 15 gsmör
  • 0,51 dlmjölk
  • salt
  • vitpeppar- malen

Tillbehör

  • vinbärsgelé

Gör så här

  1. Strö ut vetemjölet på en tallrik och rulla steken i mjölet.

  2. Stek köttet i smör i en gryta. Lägg i timjan, enbär, svart­ peppar och strö över salt.

  3. Skala morötterna och löken och skär i stora bitar och lägg ner i grytan. Häll på buljongen, portern, portvinet och sojan. koka upp och sjud köttet i cirka 1 1⁄2 timme till en inner­ temperatur på 7075 grader.

  4. Sila av skyn och koka ner till hälften, red med lite majsena utrört i kallt vatten.

  5. Marinerade morötter: Skala och hyvla morötterna tunt på längden med en mandolin eller med en osthyvel.

  6. Lägg de hyvlade morötterna i en skål. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll över morötterna.

  7. Vitlöksstekta morötter: Skala och skiva morötterna på snedden. Stek morötterna i smör och vitlök på medelhög värme, salta och peppra. Strö över persilja.

  8. Potatis- & morotsmos: Skala potatisen, morötterna och sellerin och skär i stora bitar. Koka potatisen och rotfrukterna mjuka i lätt saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen och rotfrukterna, tillsätt smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.

  9. Skär upp köttet och servera med de olika morötterna och vinbärsgelé.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på brunsås hittar du här

Recept från Mitt kök