Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassisk porterstek med potatis- och sellerimos och kokta grönsaker.
Tidsåtgång: cirka 1 timme + koktid
Bind upp köttet till en jämn form med bindgarn. Är köttet nätat vid inköp är det redan klart. Skölj av köttet med kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Prova så att köttet får plats i grytan, men det får gärna vara trångt.
Koka upp svartvinbärssaft, portvin, porter, soja, timjan, enbär, svartpeppar, kalvfond, skalad klyftad gul lök och vitlök i grytan. Lägg ner köttet och låt det koka upp och sedan sjuda tills innertemperaturen på köttet är 75 grader, cirka 1 ½- 2 timmar. Vänd köttet en gång efter halva tiden. Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter innan bindgarnet tas bort. Skär upp köttet i tunna skivor, tvärs över köttfibrerna. Lägg upp på serveringsfat.
Sila och mät upp köttbuljongen i en kastrull och koka upp. Vispa samman grädde och vetemjöl till en redning. Vispa ner redningen i buljongen. Låt såsen koka 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Skeda lite av såsen över köttet och servera resten vid sidan om i en såssnipa. Servera köttet med potatis- och sellerimos och kokt blomkål, morötter och sockerärter.
Potatis- och sellerimos: Under tiden köttet tillagas; skala och dela potatis och rotselleri i bitar. Koka bitarna i kokande vatten tills de är mjuka, 15–20 minuter. Häll av vattnet och pressa potatis och selleri genom potatispress. Tillsätt smör och het mjölk och vispa till ett mos med ballongvisp. Smaka av med salt och peppar. Strö hackad persilja över moset vid serveringen.
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök