Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Älggryta med potatispuré med rotselleri

Läcker älggryta med mustig smak av viltkött, porter och enbär. Perfekt bjudmat som kan förberedas i god tid. Tänk på att grytbitar av hjort och rådjur tar kortare tid att koka än älg.

Älggryta med potatispuré med rotselleri
Älggryta med potatispuré med rotselleri
Älggryta med potatispuré med rotselleri
Recept på portergryta med älg. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kggrytbitar av älg- hjort eller rådjur
  • 1 tsksalt
  • 1 tsksvartpeppar- nymald, + 2 tsk
  • 2 msksmör
  • 1 flaskaCarnegie porter- (50 cl)
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 0,5 dlsoja- japansk
  • 2 tskenbär
  • 3vitlöksklyftor
  • 2lagerblad
  • 2 tsktimjan- eller 5 färska kvistar
  • 2 dlcrème fraiche

Garnering

  • 300 gchampinjoner
  • 200 gsmålök- fryst
  • 1 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 2 mskgräslök- finhackad, eller persilja

Potatispuré med rotselleri

  • 1,5 kgpotatis
  • 500 grotselleri
  • 50 gsmör
  • 2 dlmjölk- -3
  • 2 tsksalt
  • 2 mskgräslök- finhackad

Tillbehör

  • morötter och flowersprouts- se recept

Gör så här

  1. Krydda köttet med salt och 1 tsk peppar. Bryn det i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta och häll på porter, fond och soja. Krossa enbär och skalade vitlöksklyftor lätt med knivbladet. Lägg ner enbär, vitlök, lagerblad och timjan i grytan. Krydda med 2 tsk peppar.

  2. Sjud grytan under lock ca 1 timme, tills köttet är mört. Ta av locket och koka ihop skyn ca 10 min. Rör ner crème fraichen.

  3. Puré: Skala potatis och rotselleri och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Krossa potatis och selleri med smöret. Tillsätt mjölken och mixa till en slät puré. Krydda med salt och rör ner gräslöken.

  4. Ansa svampen. Bryn svamp och lök i smör tills de fått fin färg. Krydda med salt och blanda ner gräslöken. Lägg ner fräset i grytan strax före servering. Servera med potatispuré och grönsaker.

  5. Servera gärna med morötter och flower sprouts med clementindressing!

Vad tyckte du om receptet?