Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Perfekta pommes frites - recept och tips

Recept på pommes frites. Nyfriterade pommes frites är kungen av potatisrätter. Egentligen ett tillbehör, men så här varma och knapriga kan de regera på egen hand. Kocken Tom Sjöstedt visar dig hur du gör hemmagjorda pommes frites på allra bästa sätt! 

Perfekta pommes frites - recept och tips
Perfekta pommes frites - recept och tips
Perfekta pommes frites - recept och tips
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kgfast potatis
  • 2 lvatten
  • 3 msksalt
  • 2 mskvitvinsvinäger
  • 1 lrapsolja
  • krasse- valfritt

Pommes frites

  1. Skrubba eller skala och skär potatisen i skivor och sedan i strimlor.

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Vispa ihop vatten, salt och vinäger och lägg i potatisstrimlorna. Låt ligga ca 20 min så att stärkelsen dras ut.

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Hetta upp oljan till 160° och fritera potatisen i omgångar 4–5 min, tills den är mjuk men inte fått färg. Låt den rinna av. Detta kan förberedas upp till 2 dagar i förväg.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Hetta upp oljan till 180°. Fritera potatisen igen i omgångar ca 3 min före servering så att den blir gyllenbrun och krispig. Låt rinna av på hushållspapper.

    Foto: Ulrika Pousette

    Pommes-frites-recept-hemmagjord

  5. .

    Foto: Ulrika Pousette

Vad tyckte du om receptet?

Kökstips

När potatisen friteras ”på riktigt vis”, alltså två gånger, blir potatisstrimlorna luftiga och knapriga.

En äkta fritös är enklare att fritera i än i en gryta. Den håller värmen bättre och oftast finns ett filter i locket som ger mindre os.

Fritera små mängder åt gången, så kyls oljan inte ner utan pommes fritesen blir lätta och spänstiga.

• Fänkålssalt: Mixa 2 msk fänkålsfrö och 2 msk flingsalt fint i en kryddmixer eller mortel.

Recept på egen majonäs hittar du här.