Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polskt rågbröd  

Polskt rågbröd är ett rustikt bröd med råg- eller vetesurdeg som har en svagt syrlig smak.

Polskt rågbröd  
Polskt rågbröd  
Polskt rågbröd  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 50 grågsurdeg- eller vetesurdeg
  • 0,5 mskättiksprit- (12 %)
  • 2 tsksalt
  • 1 tsksoja- kinesisk
  • 6 dlrågmjöl- grovt (330 g)
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt surdeg, ättika, salt, soja, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  2. Ta upp och forma degen till en slät bulle. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt  ugnen på 175°.

  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt det kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?