Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på polpette di melanzane – auberginebollar med tomatsås av färska tomater. Smaken av aubergine när den är ordentligt tillagad är mustig och smakrik. Här är den tillagad två gånger; först i ugn och därefter stekt som bollar.
En förrätt på tillagade grönsaker passar bra före en stadig kötträtt, men den kan även serveras som ensamrätt med pasta. Servera 2–3 bollar som förrätt eller 4–5 bollar som huvudrätt med pasta.
Sätt ugnen på 200°. Skär auberginen på längden i cm-tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla skivorna med olja och krydda med salt och peppar. Ugnsbaka mitt i ugnen 20–25 min. De ska vara helt genomstekta och ha fått lite färg.
Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i små tärningar. Fräs lök och morot i olja i en panna 2–3 min. Tärna tomaterna. Hacka rosmarinen. Blanda ner tomater och rosmarin i pannan och tillsätt oregano och timjan. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda utan lock ca 15 min.
Blanda ägg, brödsmulor och parmesanost. Finhacka auberginen och blanda ner i äggblandningen. Låt stå ca 10 min.
Lägg panko eller ströbröd på en tallrik. Kontrollera att auberginesmeten kan rullas i mindre bollar. Om den är för lös kan man tillsätta ströbröd, matskedsvis, och låta den stå 2–3 min så blir den fastare. Rulla bollarna i panko eller ströbröd.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek bollarna runtom i 2–3 omgångar 5–10 min. Servera direkt med tomatsås och riven pecorinoost.