Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassiska och festliga karameller som är roliga att bjuda på. Det behövs lite specialutrustning för att det ska gå smidigt att göra dem, men fint blir det!
Lägg en silikonmatta på en plåt.
Pensla olja på silikonmattan.
Blanda vatten, socker och ättika i en tjockbottnad kastrull. Rör om så att allt blandas och koka upp till 148–150 grader.
Häll upp massan på den inoljade mattan, men spara en halv deciliter i kastrullen. Vicka på kastrullen och färga sockerlagen röd, vicka på kastrullen så att det blandas. Häll upp massan på silikonmattan (bredvid den ofärgade massan) och håll den i rörelse och vik in kanterna då och då så att den inte stelnar.
Droppa pepparmyntsolja i den ofärgade massan på silikonmattan.
Olja in två metallskrapor och vik in massan från kant till kant.
Sätt på ett dig par gummihandskar och olja in dem. När massan börjar bli seg börja arbeta den med händerna. Dra massan från den ena handen till den andra och vik ihop den, gör detta upprepade gånger tills massan börjar bli vit. Vrid ut massan till en lång stång eller dela den på mitten så går det lättare att arbeta med den.
Dela den röda massan i två bitar och dra försiktigt ut bitarna till längder, man måste jobba snabbt hela tiden så att inte massan stelnar. Vira den röda massan runt den vita och rulla ut den till en längd. Klipp längden snabbt i centimeterstora bitar. Det går lättare om man oljar in saxen lite innan.
Recept från Mitt kök