Kökstipset!
Se till att polentan är riktigt krämig när den serveras. Späd med extra buljong eller mjölk om den blivit fast.
Om du inte hittar fryst pumpa går det jättebra att skala, tärna och koka färsk pumpa. Testa gärna butternutpumpa!
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på polenta av majsgryn, pumpa och västerbottensost. Fryst pumpa i tärningar är en bekväm genväg men också billigt eftersom du tar bara tar så mycket du behöver och kan frysa in resterande för att göra soppa eller risotto till en annan dag. Detsamma gäller den rivna osten.
Koka pumpatärningarna i vatten med en buljongtärning i ca 3 min. Häll av buljongen men spara ca 2 dl till senare. Mixa pumpan till en slät puré med stavmixer.
Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i en kastrull med olja. Tillsätt pumpapurén och mjölk och låt koka upp. Vispa i polenta och sjud under ständig vispning i ca 3 min tills polentan är löst krämig.
Rör ner osten i polentan och krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med den sparade buljongen till en krämig konsistens.
Repa och hacka timjan. Lägg smör och krossad vitlöksklyfta i en stekpanna och bryn tills smöret doftar nötigt och blivit lätt nötbrunt. Rör i timjan.
Häll upp den nygjorda polentan i en skål och ringla över smöret. Garnera med ost och lite extra timjan.
Kökstipset!
Se till att polentan är riktigt krämig när den serveras. Späd med extra buljong eller mjölk om den blivit fast.
Om du inte hittar fryst pumpa går det jättebra att skala, tärna och koka färsk pumpa. Testa gärna butternutpumpa!