Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polenta med kastanjer och smörstekt svamp

Polenta med kastanjer och smörstekt svamp är en ostigt god och mättande rätt toppad med svamp och varma kastanjer.

Polenta med kastanjer och smörstekt svamp
Polenta med kastanjer och smörstekt svamp
Polenta med kastanjer och smörstekt svamp
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 400 gkastanjer
  • 500 gskogschampinjoner
  • 2 mskolivolja
  • 2 msksmör
  • 2vitlöksklyftor
  • 2rosmarinkvistar
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar
  • 1 mskgrönsaksbuljongspulver
  • 2 dlvatten

Polenta

  • 8 dlvatten
  • 2 dlpolenta
  • 100 gsmör
  • 100 gparmesan
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • rosmarin
  • parmesan

Gör så här

  1. Skär ett snitt i toppen på varje kastanj. Koka dem i vatten 15–20 min. Skala kastanjerna medan de fortfarande är varma.

  2. Ansa champinjonerna och skär i fjärdedelar. Stek dem i olja på hög värme.

  3. Sänk värmen, lägg smör i pannan och låt smälta in i svampen. Skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarinen. Låt vitlök och rosmarin steka med svampen 2–3 min. Krydda med salt och peppar.

  4. Grovhacka kastanjerna och lägg dem i stekpannan. Tillsätt buljong och vatten och låt sjuda tills vätskan har kokat ihop till hälften.

  5. Polenta: Koka upp vattnet i en kastrull. Vispa i polentan så att blandningen inte klumpar sig. Sjud på låg temperatur ca 5 min.

  6. Ta av kastrullen från plattan och rör i smör och parmesan. Krydda med salt och peppar.

  7. Häll polentan i skålar eller på tallrikar. Häll över svamp- och kastanjeblandningen. Toppa med rosmarin och lite extra riven parmesan.

Vad tyckte du om receptet?