Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pokébowl med yuzumarinerad tonfisk och mango

Nyttigt och gott med pokébowl. I denna med yuzumarinerad tonfisk, avokado och mango finns allt. Sött, salt, hett, krispigt, mjukt och frasigt. Friterad grönkål påminner om frasigt friterat sjögräs.

Pokébowl med yuzumarinerad tonfisk och mango
Pokébowl med yuzumarinerad tonfisk och mango
Pokébowl med yuzumarinerad tonfisk och mango
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 gtonfisk- MSC-märkt
  • 2 dlris- svart eller rött
  • 2 mskrisvinäger
  • 1mango
  • 100 grättika
  • 1avokado
  • 0,5 dlsoja- japansk
  • 2 mskyuzujuice
  • 1 tsksesamolja
  • 1 tskingefära- fint riven
  • 1 tskrårössocker
  • 50 gsalladsblad- små, t ex mangoldskott eller pak soi
  • 1 dlsrirachamajonnäs

Grönkålschips

  • 1 msksesamfrön- oskalade
  • 100 ggrönkål
  • 5 dlrapsolja
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt det ånga av och svalna. Blanda riset med risvinägern.

  2. Grönkålschips: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Repa grönkålen från stjälkarna och strimla kålen fint. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull med hög kant till 170°. Fritera grönkålen krispig, ca 30 sekunder. Var försiktig när den läggs ner, eftersom oljan bubblar upp. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda grönkålen med sesamfrön och salt.

  3. Skala, kärna ur och skär mangon i tärningar. Skala rättikan och skär den i tunna skivor. Skala, kärna ur och skär avokadon i skivor.

  4. Skär tonfisken i tärningar. Blanda soja, yuzujuice, sesamolja, ingefära och socker. Blanda hälften av marinaden med fisken, spara resten till servering.

  5. Fördela riset i fyra skålar och toppa med tonfisk med marinad, mango, rättika, avokado, groddar och skott. Ringla över srirachamajonnäs. Strö på grönkålschips och servera med resterande marinad.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstips! Vill man inte fritera själv kan man byta ut grönkålen mot Sjögräschips, Risbergs. Fråga i fiskdisken om tonfisken varit fryst, om inte ska den frysas 3 dygn före om den ska ätas rå. Det går förstås utmärkt att byta ut tonfisken mot lax. Om du köpt odlad lax behövs det inte.