Allt om Mat / Recept / Poké bowl - recept med lax, tonfisk eller grönsaker
Poké bowl - recept med lax, tonfisk eller grönsaker
4 personer
25 minuter
(Betyg: 3 · 1 röster)
Poké betyder skuren i bitar. Denna rätt har utvecklats till många olika versioner. Här har vi recept på tre varianter. Men givetvis kan man välja topping efter vad som finns i kylen eller det man gillar bäst.
Recept på 3 olika varianter av poké bowlsFoto: Per Ranung
(Betyg: 3 · 1 röster)
Hawaii poké bowl
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
250 gtonfisk- MSC-märkt
100 gsurimi- sticks
2,5 dlsushiris
30 gkrispsallad
1 dlpicklad rödlök
225 gmango- i tärningar
0,25gurka- tunt hyvlad
1avokado- i tärningar
10 cmrättika- fint strimlad
0,5 dlsjögrässallad- eller algsallad, finns färdig i butik
2 tsksvarta sesamfrön
4 mskregnbågsrom
korianderkvistar- ev
California poké bowl
250 glaxfilé- MSC-märkt
2,5 dlmatvete
30 gblandad sallad
2 dlrödbetsgroddar
10 cmgurka- i stavar
1morot- fint strimlad
1 knipparädisor- fint strimlade
100 gsockerärter- fint strimlade
1avokado- i tärningar
2 tskfurikake
Korean vegan poké bowl
250 gtofu- extra fast
2,5 dlsvart ris
1 dlpicklad rödlök
50 gbabyspenat
150 grödkål- fint riven
1 dlkimchi
10 cmrättika- fint strimlad
50 gböngroddar- sköljda
200 gsojabönor- frysta, tinade
10 cmgurka- i tärningar
2salladslökar- finskurna
2 msktångcaviar
2 tskfurikake
Sojamarinad
0,5 dljapansk soja
2 tsksesamolja
2 tskingefära- finriven
1salladslök- finskuren
2 krmchiliflakes
Chilimajonnäs
1 dlmajonnäs
1 mskgochujang pasta
Wasabimajonnäs
1 dlmajonnäs
1 mskwasabipasta
2 tsklime- pressad
Gör så här
Hawaii poké bowl: Skär fisken i tärningar. Marinera i sojamarinad (se recept) i kyl i 10 min–2 tim. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
Lägg ris och sallad i skålar. Lägg på marinerad tonfisk och surimisticks. Lägg picklad lök, mango, gurka, avokado, rättika och sjögrässallad runt om fisken. Toppa med sesamfrö, regnbågsrom och eventuellt koriander. Servera med wasabimajonnäs.
California poké bowl: Skär laxen i tärningar. Marinera i sojamarinad (se recept) i kyl i 10 min–2 tim. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
Lägg sallad och matvete i skålar. Lägg på marinerad lax. Lägg groddar, gurka, morot, rädisor, sockerärter och avokado runtom. Strö över furikake. Servera med wasabimajonnäs eller chilimajonnäs.
Korean vegan poké bowl: Skär tofu i tärningar. Marinera i sojamarinad (se recept) i kyl i 10 min–2 tim. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Lägg ris och sallad i skålar. Lägg på marinerad tofu. Lägg picklad lök, babyspenat, rödkål, kimchi, rättika, sojabönor och gurka runt om. Toppa med salladslök, tångcaviar och furikake. Servera med chilimajonnäs.
Sojamarinad: Blanda alla ingredienser. Marinaden kan användas som marinad till fisk och tofu och även som sås att servera till poké bowl.
Chilimajonnäs: Blanda lite av majonnäsen och gouchangpasta. Rör i resten av majonnäsen. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få en tunnare sås.
Wasabimajonnäs: Blanda majonnäsen med wasabi och rör ner pressad lime. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få en tunnare sås
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3 · 1 röster)
Den trendiga poké bowl har gjort segertåg runt jorden. Ursprungligen var det en rätt med marinerad rå fisk på risbädd från Hawaii. Från början användes främst vitt sushiris i poké bowl. Riset toppades med tonfisk eller bläckfisk, grönsaker och sojasås. Nu används många olika baser, till exempel rött-, svart eller råris, matvete eller quinoa.