Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plommonpaj

PlommonpajPlommonpajPlommonpaj
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 10 cmformar- stora med löstagbar botten
  • 68 arkfilodeg
  • 0,5 dlsmör- smält

Fyllning

  • 225 gmandelmassa
  • 1 mskmandellikör
  • 1 mskvaniljsocker
  • 2ägg
  • 2 dlmatlagningsgrädde
  • 6plommon- Viktoria eller jubileums­
  • 0,5 dlpistaschnötter- hackade
  • 3 mskhonung- flytande

Garnera med

  • florsocker
  • citronmeliss

Servera med

  • vaniljkesella- eller vaniljglass

Gör så här

  1. Dela varje filoark i sex bitar. Smörj formarna och lägg ner en bit filodeg i taget och pensla med smör mellan lagren. Lägg filodegsarken omlott, så att formarna täcks. Klipp bort överflödig deg runt kanterna.

  2. Riv mandelmassan grovt och blanda med mandellikör, vaniljsocker, ägg och grädde i en skål. Vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna­ med filodeg.

  3. Dela och kärna ur plommonen och skär fruktköttet i tunna klyftor. Lägg dem i ett mönster runt kanterna på pajerna. Strö över hackade pistaschnötter och ringla över honungen.

  4. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 25 minuter tills fyllningen stannat. Ta pajerna ur ­formarna när de svalnat något. Sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök