Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på plommonpaj med tonka. Fyllningen är smaksatt med tonkaböna, som har en mild smak av vanilj, kanel och karamell.
Fyllning: Halvera plommonen och plocka ut kärnorna. Dela eventuellt plommonhalvorna om de är stora. Blanda med farinsocker, potatismjöl och finriven tonkaböna i en skål.
Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker mjukt och luftigt. Dela äggen. Vispa ner en äggula i taget. Tillsätt mandelmjöl och potatismjöl. Vispa äggvitorna i en annan skål till ett fast och luftigt skum. Vänd ner det i mandelsmeten.
Fördela plommonblandningen i botten av en smord ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Häll smeten över plommonen och skaka lite lätt så att smeten rinner ner mellan plommonen. Strö på mandel. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.