Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plommonpaj med tonka

Recept på plommonpaj med tonka. Fyllningen är smaksatt med tonkaböna, som har en mild smak av vanilj, kanel och karamell.

Plommonpaj med tonka
Plommonpaj med tonka
Plommonpaj med tonka
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 4ägg
  • 100 gmandelmjöl
  • 2 mskpotatismjöl
  • 50 gmandel- flagad eller hackad

Fyllning

  • 800 gplommon
  • 2 mskfarinsocker
  • 1 mskpotatismjöl
  • 1tonkaböna

Tillbehör

  • glass- eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Fyllning: Halvera plommonen och plocka ut kärnorna. Dela eventuellt plommonhalvorna om de är stora. Blanda med farinsocker, potatismjöl och finriven tonkaböna i en skål.

  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker mjukt och luftigt. Dela äggen. Vispa ner en äggula i taget. Tillsätt mandelmjöl och potatismjöl. Vispa äggvitorna i en annan skål till ett fast och luftigt skum. Vänd ner det i mandelsmeten.

  3. Fördela plommonblandningen i botten av en smord ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Häll smeten över plommonen och skaka lite lätt så att smeten rinner ner mellan plommonen. Strö på mandel. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.

  4. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?