Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Plommonpaj med mandelmassa är saftig och god. Frys mandelmassan några timmar så går den lättare att riva.
Mixa smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare till en smulig deg eller nyp ihop för hand. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och tryck ut den platt. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Kavla ut degen. Klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med degen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Fyllning: Halvera och kärna ur plommonen. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche och vaniljsocker. Tillsätt mandelmassa och citronskal. Häll smeten i pajskalet.
Lägg plommonen i formen och strö över flagad mandel. Grädda pajen ca 35 min, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna före servering.