Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plommonkompott med mandel och mascarponekräm

Plommonen får extra smak av mandel, dels från rostade mandlar och dels från mandellikören amaretto. Amaretto kan uteslutas om man inte har det hemma, det blir gott ändå.

Plommonkompott med mandel och mascarponekrämPlommonkompott med mandel och mascarponekrämPlommonkompott med mandel och mascarponekräm
Plommonkompott med mascarponekräm Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 gplommon
  • 0,5vaniljstång
  • 3 mskströsocker
  • 2 mskAmaretto (mandellikör)
  • 50 gsötmandel- skållad
  • 4kakor- t ex kolakakor, finska pinnar, bondkakor eller brysselkex
  • 200 gmascarponeost
  • 2 dlgrekisk yoghurt- eller turkisk yoghurt
  • 1 mskflorsocker

Garnering

  • oxalis- eller annan ört, t ex mynta eller citronmeliss

Gör så här

  1. Halvera och kärna ur plommonen. Skär ett längsgående snitt i vaniljstången. Lägg plommon och vaniljstång i en kastrull och tillsätt socker och amaretto. Sjud på medelvärme i ca 10 min. Låt svalna.

  2. Ta upp vaniljstången. Skrapa ut fröna och blanda ner dem i kompotten. Lägg gärna tillbaka den hela stången i kompotten.

  3. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Smula sönder kakorna. Blanda mascarponeosten med yoghurt och florsocker.

  4. Servera kompotten rumsvarm med mascarponekräm, mandel och kaksmulor. Garnera med oxalis.

Vad tyckte du om receptet?