Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plommon- och björnbärspaj

Har du en rik plommonskörd? Baka en smulpaj! Rostade plommon gräddas under smuldeg av mandelmjöl och mandelspån. Vill du ha en glutenfri paj kan kakmjölet ersättas med mandelmjöl. Med hasselnötsmjöl blir pajen också god.

Plommon- och björnbärspajPlommon- och björnbärspajPlommon- och björnbärspaj
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 2 dlkakmjöl- med bakpulver
  • 2 dlmandelmjöl
  • 4 mskströsocker
  • 1 krmflingsalt
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlmandelspån- rostade

Fyllning

  • 12plommon
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskvaniljpulver
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 mskflytande honung
  • 125 gbjörnbär

Gör så här

  1. Blanda kakmjöl, mandelmjöl, socker och salt. Tillsätt smöret, i klickar, och nyp ihop till en smuldeg. Blanda i mandelspån. Låt vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  2. Fyllning: Halvera och kärna ur plommonen. Blanda frukten med socker och vaniljpulver i en pajform. Ringla över citronsaft och honung. Rosta plommonen i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

  3. Lägg björnbären i formen och smula över degen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min.

Vad tyckte du om receptet?