Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plankstek med bearnaisesås och duchessepotatis

Riktigt kanonrecept på plankstek! Plankstek serveras på klassiskt vis direkt på en bräda eller planka – därav namnet plankstek. Tillagningen av plankstek har ganska många moment men det är väl värt mödan när det blir så här gott!

Plankstek med bearnaisesås och duchessepotatis
Plankstek med bearnaisesås och duchessepotatis
Plankstek med bearnaisesås och duchessepotatis
Plankstek på klassiskt vis - här med pommes duschesse Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 4 skivorentrecôte- tjocka (à 200 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör
  • 100 gharicots verts
  • 4 skivorbacon
  • 4tomater- små
  • 1 tskolivolja

Pommes duchesse

  • 1 kgpotatis- mjölig
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 0,5 dlmjölk
  • 3 msksmör
  • 1äggula
  • 0,5 dlvästerbottensost- riven
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Bearnaisesås

  • 150 gsmör
  • 2schalottenlökar
  • 8vitpepparkorn
  • 0,5 dlvitvinsvinäger
  • 2 mskvatten
  • 1persiljekvist- + 1
  • 1dragonkvist- + 1
  • 3äggulor
  • 0,5 mskkörvel- torkad
  • 2 krmsalt

Gör så här

  1. Pommes duchesse: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den i saltat vatten ca 15 min. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör ner grädde, mjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos. Rör i ägg och ost och krydda med salt och peppar.

  2. Bearnaisesås: Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något och häll bort bottensatsen. Skala och finhacka löken. Krossa pepparkornen. Blanda vinäger och vatten i en kastrull. Tillsätt lök, pepparkorn, 1 persilje- och 1 dragonkvist. Låt puttra utan lock tills lite mindre av vätskan återstår.

  3. Sila och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. Vispa ner äggulorna och vispa tills krämen tjocknat. Tillsätt smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Repa bladen från 1 persilje- och 1 dragonkvist och blanda ner i såsen tillsammans med körveln. Krydda med salt.

  4. Krydda köttet på båda sidor med salt och peppar och bryn det hastigt i smör ca 30 sekunder på varje sida i en het stekpanna. Låt köttet vila under ugnsfolie ca 10 min. Sätt ugnen på 250°.

  5. Tillbehör: Lägg haricots verts i fyra högar. Linda en baconskiva runt om. Bryn dem i stekpannan tills baconet fått fin färg. Picka tomaterna runt om.

  6. Lägg köttbitarna på portionsstora ekplankor. Lägg bönknyten på köttet och tomater vid sidan om. Spritsa moset runt om. Ringla olja över tomater och haricots verts och ställ in plankorna högt upp i ugnen. Låt stå tills potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min. Ta ut plankorna och skeda såsen över köttet. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Oxfilé – så lyckas du

Imponera med en äkta plankstek!

Planksteken sägs från början vara en traditionell, ungersk rätt. När den fick sitt genombrott på svenska restauranger för omkring 40 år sedan blev gratinerat potatismos och baconlindade, vita sparrisar obligatoriska tillbehör.

Vår variant är nära 70-talsoriginalet, men sparrisen har ersatts med haricots verts.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!