När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2,5 dlvatten
25 gjäst
6,5 dlvetemjöl special- (390 g)
0,5 tsksalt
0,5 dlolivolja
Pensling
olivolja
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Häll över lite av det kalla vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, olja och lite av mjölet. Arbeta degen kraftigt i hushållsmaskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet undan för undan.
Arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare ca 10 min för hand eller 5 min i maskin.
Forma degen till en boll och lägg den i en oljad bunke. Låt jäsa övertäckt ca 2 timmar.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 574 röster)
Perfekt pizzadeg
Pizzadeg är väldigt enkelt att lyckas med, bara man ser till att bearbeta den ordentligt. Glutentrådarna som bildas under knådningen gör att man kan kavla ut den riktigt tunt utan att den spricker.
Vetemjöl special innehåller mer gluten än vanligt vetemjöl vilket gör att man får en mer elastisk och smidig deg.
En deg som får jäsa länge får mer smak och blir oftast lättare att jobba med. Om man är ute i god tid kan man göra pizzadegen dagen innan den ska användas. Använd då hälften så mycket jäst som i receptet och låt den jäsa i kylskåpet över natten. Ta fram den cirka 30 minuter innan den ska användas.