Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizzadeg - grundrecept

Grunddeg för pizza. Har du bråttom kan vattnet värmas till 37°, då räcker det med 30–40 minuters jäsning.

Pizzadeg - grundrecept
Pizzadeg - grundrecept
Pizzadeg - grundrecept
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2,5 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 6,5 dlvetemjöl special- (390 g)
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 dlolivolja

Pensling

  • olivolja

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av det kalla vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, olja och lite av mjölet. Arbeta degen kraftigt i hushållsmaskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet undan för undan. Arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare ca 10 min för hand eller 5 min i maskin.

  2. Forma degen till en boll och lägg den i en oljad bunke. Låt jäsa övertäckt ca 2 timmar.

Vad tyckte du om receptet?

Perfekt pizzadeg

Pizzadeg är väldigt enkelt att lyckas med, bara man ser till att bearbeta den ordentligt. Glutentrådarna som bildas under knådningen gör att man kan kavla ut den riktigt tunt utan att den spricker.

Vetemjöl special innehåller mer gluten än vanligt vetemjöl vilket gör att man får en mer elastisk och smidig deg.

En deg som får jäsa länge får mer smak och blir oftast lättare att jobba med. Om man är ute i god tid kan man göra pizzadegen dagen innan den ska användas. Använd då hälften så mycket jäst som i receptet och låt den jäsa i kylskåpet över natten. Ta fram den cirka 30 minuter innan den ska användas.

Läs också: Recept på tomatsås till pizza