Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizzadeg – recept på deg till 8 pizzor

Degen görs dagen innan och tas fram och formas till små bollar som får jäsa medan fyllningarna förbereds. Den långa jästiden gör att degen lättare kan formas och pizzan får en extra god smak och härligt krispig konsistens.

Pizzadeg – recept på deg till 8 pizzor
Pizzadeg – recept på deg till 8 pizzor
Pizzadeg – recept på deg till 8 pizzor
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 12 gjäst
  • 6 dlvatten
  • 1 mskrapsolja
  • 800 gvetemjöl- Tipo 00 (13 dl)
  • 2 tsksalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och olja. Blanda i mjölet, lite i taget, och arbeta degen så att den blir slät och smidig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 tim.

  2. Blanda ner saltet i degen och arbeta den i maskinen eller för hand i ca 5 min. Forma degen till en stor bulle. Lägg den i en stor skål eller låda inoljad med olivolja. Täck med lock eller plastfolie. Låt jäsa i kylen i ca 24 tim.

  3. Ta upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Dela den i 8 bitar. Täck bitarna med en bakduk.

  4. Tryck och snurra ut degbollarna, en och en, till pizzor ca 20 cm i diameter. Det går även att snurra ut degen i luften genom att snurra runt degen när man håller den i kanten så tänjs degen ut. Var försiktig med kanterna så att de inte trycks ihop för mycket. Luften som finns kvar i kanterna ger luftiga extra goda kanter.

Vad tyckte du om receptet?